Obserwatorzy

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Rolada malinowa


Dobry wieczór moi mili :)
Ależ dzisiaj mróz dał się we znaki, brrr. Jak byłam w drodze do szkoły, to myślałam że palce mi zamarzną. Ile wykazywały dziś wasze termometry, bo ja szczerze mówiąc nie mam pojęcia ile było dziś na minusie w moim mieście.
Niby dzisiaj poniedziałek, na ogół dzień męczarni po weekendzie, ale tym razem jakoś pozytywnie, humorek dopisywał, o dziwo się wyspałam i wstałam bez problemu, dziwne :D
Na weekendzie piekłam roladę malinową, właśnie dzisiaj pokażę Wam na nią przepis.

Rolada malinowa

Składniki na biszkopt: 3 jajka, 1/3 szkl. cukru kryształu, pół szkl. mąki pszennej, 1/4 proszku do pieczenia, odrobina oleju.
Składniki na krem: 1 margaryna Bielska, pół szkl. cukru pudru, 2 szkl. mleka, budyń waniliowy, aromat do ciast migdałowy, dżem malinowy.
Nasączenie biszkoptu: połowa cukru wanilinowego, pół szkl. gorącej wody.
Do dekoracji świeże wiórka kokosowe.

Wykonanie:
1. Oddzielić białka od żółtek, z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier, ucierać mikserem do rozpuszczenia cukru, dodać żółtka, następnie mąkę i proszek do pieczenia, ucierać i na koniec aromat i olej.
2. Dużą blachę wyłożyć papierem śniadaniowym, posmarować lekko olejem i wyłożyć ciasto, rozsmarować na jak największy prostokąt.
3. Piec w 180 stopniach, mieć biszkopt pod kontrolą, w zależności jaki duży jest biszkopt tyle go należy piec. 
4. Biszkopt pozostawić do wystygnięcia.

5. Z mleka i budyniu, zrobić budyń, bez dodatku cukru, wystudzić.
6. Margarynę z cukrem utrzeć, do rozpuszczenia się cukru, dodać wystygnięty budyń ( dodawać w małych ilościach), cały czas ucierając, dodawać mały słoiczek dżemu malinowego i kilka kropel aromatu do ciast. 
7. Z biszkoptu oderwać papier śniadaniowy, po czym nasączyć go. Wyłożyć masę na biszkopt, lecz zostawić sobie jej część na dekoracje i pokrycie całości zewnętrznej ciasta. 
8. Gdy już mamy wyłożoną masę, należy delikatnie zwinąć biszkopt z masą na rulon :D (nie wiem jak to nazwać inaczej, ale mam nadzieje że każdy zrozumiał), po czym owinąć folią spożywczą , lekko przydusić, aby powstał kształt taki jak na zdjęciu i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
9. Wyjąć roladę, pokryć ją cienko masą i zrobić dowolną dekorację na wierzchu rolady. Posypać kokosem.
10. Rolada gotowa, ale nie gotowa do zjedzenia :D Należy włożyć ją do lodówki i poczekać do następnego dnia, aby można było delektować się jej smakiem ;) Smacznego!





Tak, wiem zdjęcia słabej jakości, ale robiłam je wieczorem, więc efekt wyszedł słaby...

Na zakończenie pozdrawiam serdecznie:))

2 komentarze: