Obserwatorzy

wtorek, 6 sierpnia 2013

Tort brzoskwiniowy

 
 Witam serdecznie! :)) Jak zwykle zapracowana i nie mająca czasu dla siebie. Wakacje, cóż, mijają bardzo szybko, co mnie nie cieszy :P Szczerze powiedziawszy te wakacje nie należą do mega udanych, ale w sumie jeszcze się nie skończyły, więc wszystko się może zdarzyć :))
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na bardzo pysznego torta, jest to przepis mający ponad 20 lat :)) Więc sprawdzony :D
  A więc...


Na sam początek rozrabiamy galaretkę o smaku owoców lasu i odkładamy ją w chłodne miejsce.

MASA BRZOSKWINIOWA


Składniki: 1 kostka masła/margaryny, 1/2 szkl. cukru pudru, 2 szkl. mleka, budyń waniliowy, aromat do ciast pomarańczowy, 5-6 brzoskwiń.

Wykonanie: Przygotowujemy wcześniej budyń bez dodatku cukru, odstawiamy do ostygnięcia. Masło/margarynę ucieramy z cukrem, aż do jego rozpuszczenia, dodajemy po troszku zimny budyń, nadal ucierając. Dodajemy kilka kropel aromatu do ciast i bardzo drobno posiekane i sparzone wrzątkiem brzoskwinie, mieszamy. Masa jest gotowa.


BISZKOPT

Składniki: 6 jaj, 1 szkl. cukru kryształu, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, odrobina oleju.

Wykonanie: Ubić białka na sztywno. Dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru (tak, aby nie było grudek), następnie dodać żółtka i ubijać. Mąkę z proszkiem do pieczenia lekko wymieszać z masą. Na koniec dodać troszkę oleju. Tym sposobem mozna zrobić ciasto kakaowe, wystarczy dodać 2 łyżki kakaa, a odjąć 2 łyżki mąki. Piec 30-40 min. w 180 stopniach.

UWAGA! Biszkopt kakaowy w tym torcie, robiony był z połowy składników :).

Po upieczeniu biszkoptów odstawiamy je do ostygnięcia, kroimy biszkopt tak, aby powstały dwa jednakowej grubości placki i nasączamy wodą z roztopionym cukrem wanilinowym. Przekładamy masą. Na wierzch wykładamy galaretkę oraz robimy otoczkę z draży z rodzynkami. Boki biszkopta oprószyć startymi na tarce biszkoptami. Smacznego! :)

POZDRAWIAM :)!


2 komentarze: