Obserwatorzy

piątek, 26 lipca 2013

Wena twórcza











Witam serdecznie :)
Dzień jak co dzień, praca, fitness, odpoczynek :) Ostatnio brakuje mi trochę wolnego czasu dla siebie, ale myślę że los mi to wkrótce wynagrodzi :) 
Co do wakacji, to czas leci tak nieubłaganie szybko, że zanim się obejrzymy, będzie 1 września ( :c ).
Przechodząc do dzisiejszego posta... 
Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na sos, który sama opracowałam :D I nie bójcie się go gotować, bo po opiniach, mogę śmiało powiedzieć, że jest bardzo dobry :)) Zatem...

Sos pomidorowy:

Składniki: 70dag szynki wieprzowej, 3 łyżki vegety, pół łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu, sól, 3 średniej wielkości cebule, woda, 3 duże pomidory, 1,5 łyżki mąki pszennej, łyżka śmietany (najlepiej 18%).

Wykonanie: Mięso opłukać i pokroić w kosteczkę, przyprawić. Następnie podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż włókna mięsa się zamkną, dodać posiekaną cebulę, dolać szklankę wody, przykryć i od czasu do czasu mieszać. Po 10 minutach dodać posiekane w ćwiartki pomidory. Dolewać wodę od czasu do czasu  tak, aby nie wyparowała. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie, a pomidory się 'rozpłyną'.
Uduszone mięso w sosie  przełożyć do garnka, ciągle dusząc  na małym ogniu.
Aby zagęścić sos  należy pół szklanki  zimnej wody rozrobić z 1,5 łyżki mąki pszennej i łyżką śmietany, tak aby nie było grudek, podczas duszenia wlewać powoli, ciągle mieszając sos. Gotować jeszcze 5 minut pod przykryciem. Gotowe :)



POYDRAWIAM! :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz