Obserwatorzy

wtorek, 9 kwietnia 2013

Tort czekoladowy

Witam serdecznie!:)
Gdzie ta piękna wiosna? Zielona trawka, słoneczko? Ta zima należy do najdłuższych jakie przeżyłam w moim siedemnastoletnim życiu. Brr, ile jeszcze potrwa - nikt nie wiem, ale mam nadzieje, że jak najkrócej.
W dzisiejszym poście chcę podzielić się Wami przepisem na pysznego torcika czekoladowego. Samo słowo czekolada ma w sobie tyle słodyczy, a co mówiąc ten torcik ;P
To ciasto gościło na moim rodzinnym Wielkanocnym stole, piekłam go pierwszy raz, chciałam wytestować przepis, myślę że zdał egzamin na 100% :). A więc...

Tort czekoladowy

Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 4 łyżki kakao, 6 jajek, 2 łyżki margaryny

Składniki na krem: 2łyżki kakao, 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 kostka masła


Wykonanie:

Przygotować ciasto. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać stopnioną margarynę, kakao i mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubite na sztywną pianę połączyć delikatnie z masą żółtkową. Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 30 minut.
Przygotować krem. Rozpuścić 1 tabliczkę czekolady, kakao, dodać 2 łyżki wody. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać stopioną czekoladę. Gdy ciasto przestygnie, wyjąć je, przekroić na trzy części i przekładać kremem (mi udało się przekroić na 5 części :P ). Część kremu i pół tabliczki czekolady wykorzystać do dekoracji (w moim przypadku, połowę tabliczki czekolady starłam na tarce, robiąc "wiórka czekoladowe"). Smacznego!:)


Pozdrawiam!:)

1 komentarz: