Obserwatorzy

czwartek, 27 grudnia 2012

Przepisy na świąteczne ciasta :)


Dobry wieczór Kochani! :)
Po dłuższym czasie, w końcu post... ciągłe przygotowania do świąt, po prostu brak czasu uniemożliwiły mi dodanie jakiegokolwiek posta.
Jak święta? Co dostaliście pod choinkę? Jakie macie plany na Sylwestra? :)

W dzisiejszym poście podzielę się z Wami czterema przepisami na ciasta, które znalazły się u mnie na świątecznym stole. Nie są to jakieś mocno wyszukane przepisy, ale na pewno sprawdzone i w efekcie bardzo smaczne :) 

Pleśniak
Składniki: 5 jaj, 1szkl. cukru kryształu, 3 szkl. mąki, 1 margaryna. 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier wanilinowy, 2 lub 3 kiśle truskawkowe/wiśniowe, kopiasta łyżka kakaa, konfitury z czarnej porzeczki lub smażone jabłka.
Wykonanie:

1.Mąkę i margarynę posiekać nożem, następnie dodać żółtka z jajek i proszek do pieczenia... Wyrobić ciasto i podzielić na 3 części. do jednej z nich dodać kakao. Wszystkie części zetrzeć na tarce (na jarzynce). 
2. Białka ubijamy na sztywno (dobrze ubite białka, to takie które po odwróceniu miski do góry dnem nie spadną, tylko pozostaną na swoim miejscu), dodać cukier wanilinowy i cukier kryształ. Ubijać aż do rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy kiśle i delikatnie mieszamy. Piana gotowa.
3. Formę na ciasto (prostokątną, dużą) smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
4. Pierwszą część ciasta wysypujemy na formę, smarujemy konfiturą jeżeli są to jabłka to posypujemy cynamonem, na to wysypujemy ciemne ciasto, następnie wykładamy pianę i równo rozsmarowujemy, a na koniec wysypujemy ciasto jasne.
5. Ciasto pieczemy w 180 stopniach, od 30 do 40 min, w zależności od piekarnika,  mój piecze troszkę szybciej.



Piernik

Składniki na ciasto: pół kostki margaryny, 50 dag mąki pszennej, 1 szkl. cukru kryształu, 1 szkl. miodu sztucznego, 3 jajka, 1 szkl. śmietany, 1 przyprawa do piernika, 1 łyżeczka z górą sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, rodzynki, orzechy.
Składniki na polewę: 10 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, 2 łyżki zimnego mleka, 2 łyżki czubate kakaa, 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:

1. Miód, cukier, margarynę - roztopić (nie gotować) i wystudzić, następnie dodać przyprawę do piernika, jajka, śmietanę i sodę. Dodać mąkę, po czym dokładnie utrzeć. Na końcu dodać rodzynki (wcześniej zalane wrzątkiem, przez to stają się miękkie, należy także dokładnie powybierać zepsute rodzynki, niestety takowe się trafiają) i orzechy.
Piec ok. 1 godzinę w 180 stopniach.
2. Składniki na polewę umieszczamy w garnku  i na wolnym ogniu roztapiamy, tak aby się nie zagotowało, polewę wykładamy energicznie jeszcze gorącą na ciasto, posypujemy kokosem lub orzechami.


Sernik

Składniki na ciasto: 30 dag mąki, 15 dag masła roślinnego, 12 dag cukru pudru, 2 żółtka z jaj, łyżka gęstej śmietany.
Składniki na masę serową: 1 kg sera, 7 jajek, 30 dag cukru pudru, 20 dag masła (może być maso roślinne), budyń waniliowy, rodzynki, cukier wanilinowy, pełna łyżeczka proszku do pieczenia. 
Wykonanie:
1. Mąkę z masłem siekamy nożem, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Należy je schłodzić, a następnie podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować na cienki placek wielkości formy do pieczenia (duża forma, prostokątna), następnie wykładamy placek na wysmarowaną lekko tłuszczem blachę, widelcem robimy dziurki w cieście. Podpiekamy w piekarniku.
2. Masło i cukier ucieramy ręcznie, dodajemy żółtka, następnie po troszeczku zmielonego sera, wsypujemy budyń i cukier wanilinowy, nadal ucieramy.
Z białek ubijamy sztywną pianę, którą należy delikatnie wymieszać z masą serową, dodajemy rodzynki (wcześniej zalane wrzątkiem).
3. Na wystudzony placek wykładamy masę, po czym smarujemy ją delikatnie białkiem.
Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w  ok. dwu centymetrowe paski, układamy na masie w kratkę.
4. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy do 45 min.


Ciasteczka przez maszynkę 

Skałdniki: 1kg mąki pszennej, 15 dag smalcu, 15 dag margaryny, 20 dag cukru pudru, 15 dag śmietany, 2 jaja, 1/2 proszku do pieczenia.
Wykonanie:

1. Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
2. Ciasteczka wyrabiamy po schodzeniu ciasta przez maszynkę.
3. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 15-20 minut.



Smacznego!
Pozdrawiam gorąco :) 






2 komentarze:

  1. Same pyszności :D
    W tym roku u mnie sylwester będzie rodzinny :D

    OdpowiedzUsuń
  2. "Zjadłabym je wszystkie!!
    Tylko potem to nawet trzy miesiące na siłowni nie pomogą. he he he
    Buziaki.

    OdpowiedzUsuń